Svamp + hund =

Här önskar man ju att svaret hade varit SVAMPHUND, men så verkar dock inte fallet vara.
Vi tog en långtur i skogen idag på svampjakt. I början la jag en hundgodis på varje svamp vi hittade för att få Preben att börja intressera sig för svampar, men han tyckte inte att det var så himla märkvärdigt. Han tryckte hellre ner nosen i marken och for runt som en tetting efter vildsvin och kaniner och allt möjligt som det förmodligen luktade av i skogen. Så vi hade Preben i långlinan hela tiden för att slippa behöva åka och hämta honom nånstans där han inte borde vara. Men det gick så bra så. Jag hade mitt nya promenadbälte på mig och i det satt en liten ring där jag kunde knyta fast linan så att jag kunde ha båda händerna fria när jag skulle plocka svamp. Det var jättesmidigt ända tills Preben började göra avstickare runt träd och stenar typ 20 varv och jag fick knata efter... så sen när vi gick inne i den snårigaste skogen fick linan bara släpa efter så att vi slapp springa samma håll som Preben för det var inte alltid att hans val av vägar var de bästa...

Här är några av våra fynd. Riktigt fina soppar!Preben älskar att åka med i bilen och hoppar gladeligen in när vi ska åka för han vet att då händer det nåt skoj. Och när vi öppnar bagageluckan för att släppa ut honom ser det ut såhär:Han har gnagt sig ett litet hål i nätet på buren så att han lätt kan sticka ut huvudet om han skulle behöva...Här har husse och Preben hittat en stensopp
(eller egentligen var det hussen som hittade den, men vi kallade dit Preben för att det skulle se ut på bilden som att det var Preben som hittade den)Preben hittade en liten bäck som porlade och det är ju klart att han bara var tvungen att gå ner i den! Bilden är dock från medaljens baksida, så att säga...


Här dock den betydligt charmigare framsidan, tagen under fikapausen.
Och efter fyra timmar i skogen var Preben tämligen trött så när vi stoppade in honom i buren för att åka hem så orkade han inte sitta upp utan var tvungen att lägga sig, men huvudet skulle han ha ut genom hålet i alla fall...Runt 7 liter svamp hade vi med oss hem idag bl. a. Karl-Johan, tegelsopp, citronslemskivling, kantarell, blodsopp och så ett gäng som jag inte kan namnet på men det gör inget. Nicke är så nära svampexpert man kan komma så jag bara visar honom om det är nåt jag är osäker på så vet han precis. Så kvällsmaten idag bestod av svamptoast! Sååå gott!


Påfyllning i leksakslådan

Efter en tripp till Gekås i veckan kan Preben glädjas åt följande inköp:


Just denna modell av leksak är Prebens favorit (han har 4 olika). Sladdrig och pälsig och med pip. Att den är utan stoppning är en bonus. Det är tidsödande att först plocka ut all stoppning innan man kan leka med ett mjukdjur. Både för honom och mig, eftersom det blir jag som får gå och plocka upp all stoppningen efter honom.
Den här typen av leksak är så rolig så att den får han bara ha vid speciella tillfällen, som när vi ska träna till exempel. (Nu hör jag dock att han har varit och hämtat den i hyllan där jag hade gömt den...)


Och eftersom Klara var med på Gekås så blir det lite allt möjligt som åker ner i vagnen, som denna till exempel. Hade Klara fått bestämma hade halva vagnen varit fylld med Preben-leksaker...
Just denna tyckte hon var så häftig för när man trycker den på magen så rullas både svansen och snablen ut plus att den piper, så även Preben blev förtjust i den.


Den här är min all-time-favoruite! Ett midjebälte för hundpromenaden med en massa smarta fack!
Jag har kollat på olika ställen på liknande modeller men inte hittat nån med så här många fack. Här får jag plats med både godis, påsar, mobil, långlina och leksak. Och då har jag ändå ett par hakar och kardborrband över som jag inte riktigt vet vad jag ska ha dom till. Senaste modellen jag kollade på var på Granngården och den hade typ 3 fack och kostade 349:-. Så när jag hittade denna på Gekås för 59:- så var det ju bara att tacka och ta emot! Reflex också minsann, ser jag nu när jag la upp bilden här på bloggen! Kanon!
Ner i vagnen följde det även med ett par extra frisbees att ha som reserv eftersom Preben har en tendens att förbruka frisbees som en annan förbrukar skithuspapper.

Kul med Gekås! Jag måste säga att husdjursavdelningen är väldigt bra, köpte även Prebens regntäcke där i vintras för bara en bråkdel av vad de kostar på djuraffärerna.
Kul! Tandhälsa

Tandhälsa är ju, och har alltid varit viktigt och Preben har alltid varit mån om sin. Och efter att jag varit hos tandläkaren härom dan har jag blivit lite extra mån om min. Det ska ju sköljas fluor, gnidas med tandtråd och givetvis borsta tänderna såklart. Och naturligtvis ska man ha rätta preparat för ändamålet så jag passade på att se över familjens tandvårdsprodukter. Det var egentligen inget större fel på attiraljerna med undantag av Prebens...

Man skulle väl kunna dra slutsatsen att han skulle behöva en ny...
Han borde verkligen hantera den där lite mjukare, jag har hört att man kan få känsliga tandhalsar om man borstar för hårt.


Vaxproppen har trillat ut!!!

Idag tror jag att de vaxproppar som blockerat Prebens öron hela sommaren har trillat ut! Eller löst upp sig eller vad dom nu gör när dom inte längre täpper till hörselgångarna.
Preben har varit en mönsterhund hela dan idag! Både på vägen till och från jobbet när han gick lös kom han på SAMTLIGA inkallningar! Och snabbt gick det också! Trots att han var på ett riktigt bushumör och ville springa åt alla möjliga håll så löd han mig varje gång jag dirigerade om honom! En gång löd han dock med en viss fördröjning, men det var för att han ville följa med en cyklist till Laholm istället för att gå och jobba, men vem kan klandra honom för det? Han tog i alla fall sitt förnuft till fånga och löd efter ett par upprepningar av kommando.
Det är alltid angenämt att vara Gårdshundsägare mer eller mindre, men nu är det fantastiskt! Tänk om han kommer att vara sån här framöver?! Det vore ju onekligen mycket trevligt!
Nästa vecka drar allmänlydnaden i gång på Brukshundsklubben, så då ska Preben och Nicke börja skolan igen! Det ska bli riktigt skoj!


Obehagliga nyheter i tidningen


http://gt.expressen.se/nyheter/1.2100411/hon-fritog-sin-dodsdomda-hund


Usch, vad jag blir illa till mods när jag läser sånt här!
Undrar vad man skulle ta sig till i en sån här situation! Som både förälder och hundägare är det svårt att veta hur man ska ställa sig. Givetvis så går barnen före hunden, men som hundägare så är det klart att man vill hitta förklaringar (bortförklaringar?) till varför ens hund plötsligt gör en sån grej. Kan tänka mig att man säkert kan hitta flera.
Men hade jag varit förälder till pojken som blev biten så hade jag förmodligen inte gett mig förrän jag hade sett hundens gravsten...
Måtte nåt sånt aldrig behöva hända mer.


Nytt åk!

Eftersom husse skaffade sig nytt vrålåk för några veckor sen, så fick Preben göra likadant. Dom bytte upp sig några årsmodeller till ett varsitt både bättre och snyggare fortskaffningsmedel. Hussen från en -04:a till en -10:a och Preben från en 07:a till en -10:a. Flott ska det va.
Säkerhet och komfort stod i fokus när det gällde båda köpen av åkdon. Vad gäller Prebens åk, så är där betydligt mycket mer benutrymme än i den förra och där finns ett mycket bättre säkerhetstänk i den nya. Gott när man ska färdas längre sträckor.
Både hussen och hunden valde att köra på den gamla linjen och även fortsättningsvis åka svart, dock med lite mer glans i lacken på den nya modellen. Klädslen är grå, vilket är bra, det ska ju ändå färdas en hund i den.
Prebens var lite dyrare just för att den var svart, men den var snyggast helt enkelt.
Eftersom det är beställningsvara på en flång ny, så har vi fått vänta några veckor på den och det har varit tjatigt att ta den gamla när man vet att man ska få en ny, hussen bara bestämde sig för sin och åkte upp till Göteborg och hämtade den. Orättvist.
Preben åkte upp till morfar samma dag som han fick hem sin för att "pimpa" den lite, så han har lagt till en extra list som sätter kronan på verket.

Både Preben och hussen är oehört nöjda med sina köp och det blev premiärtur för båda två så fort dom fick hem dom. Hussen är nog mest glad för sin för att den är så snygg och har en massa finesser med konstiga förkortningar och att den drar mindre än den förra, och Preben är nog mest nöjd med sin för att den är så snygg och för att den är så skön att åka i och att den den ändå drar betydligt mycket mindre än hussens!

Nedan ser ni den gamla


...och här kommer den nya!

 Snygg, va?!
Preben sitter som en kung i den! Och han kan till och med ligga i den, vilket han gärna gör!

Och som om detta inte vore nog så kan man ju faktiskt fälla ner hardtopen och få en cab!
Det kan inte husse på sin!


Preben -en bildsammansättning

I helgen som var tog Preben sig en liten semestertur till Österbo hundpensionat igen. Han blir VÄL omhändertagen där och har nog fjäskat sig till en och annan förmån som de andra hundarna kanske inte har... Som att ligga och tryna i soffan inne hos Sarah och Fredrik till exempel...
(kan tillägga att Preben skötte sig utmärkt denna gången...)
Precis som på vilken dagisverksamhet som helst så fotodokumenteras alla barnen, f´låt, hundarna och så även här. Så igår kom Sarah och Rocky inom med ett USB laddat med riktiga vykortsbilder på Preben och Rocky! Jag måste säga att han är grymt fotogenique! Alla föräldrar (eller mattar och hussar) tycker givetvis att just deras barn (eller hund) är snyggast i världen men alltså, i detta fallet så är det nog bara att acceptera att vår hund faktiskt är snyggast i världen. Det kan inte hjälpas.
Här kommer ett litet urval av de bilder som vi fick. Samtliga bilder är tagna av Sarah Hägnås.


Preben -posören


Preben -pausbilden


Preben - polaren
Här tillsammans med Rocky.


Preben -platt...

Preben -parhästen
(eller ska man säga "parkossan")
Preben till vänster, Rocky till höger.


Preben -paff(??)


Preben -på promenad

Preben älskar verkligen att vara på Österbo och få leka med Rocky. Idag åkte vi dit för att lämna tillbaka USB:t som jag lånat och när vi stannade med bilen och Preben såg var vi var nånstans så skrek han, inte ylade, inte skällde, han skrek på ett sätt som jag aldrig hört en hund skrika, för han blev så lycklig! Härligt å se! (inte så skönt för örat å höra, dock...)
Tack för bilderna Sarah och Preben hälsar:
 I´ll be back...


Camping på Södra Näs

I veckan som gick har vi varit på campingtur till vackra Södra Näs strax innan Varberg.
En camping helt i min smak. Här hade man verkligen satsat på de fyrbenta!


Överallt påmindes man om att det här var en camping där man hade tänkt till vad gäller hundar. Det kunde vara allt från små krokar här och var där man kunde binda upp sin hund till att det stod vattenskålar utplacerade lite varstans. Och de allra flesta som campar där är hundägare, verkar det som. Här fanns en stor inhägnad rastplats där Preben och Morgan kunde springa av sig.och hade man glömt bajspåsarna hemma behövde man inte vara orolig för det låg påsar utanför rastgården att använda!
En stor fin agillitybana fanns det också och där fanns all utrustning man kunde tänka sig.


Klara fick passa på och gå en gång på "Hundbus" som är en av campingens kurser för barn! Där fick barnen och hundarna prova på lite vad dom var sugna på. Klara ville såklart testa agillity och det fick hon och där är Preben en naturbegåvning. Preben fick dock inte testa alla redskap eftersom han är för liten, men det gav definitivt mersmak hos lillmatten (som satte igång att tillverka sin egen agillitybanan så fort vi kom hem...)
Dom fick också testa på ett litet spår och det gick också bra. Men det var en varm dag och Preben hade badat tidigare på dan så han var trött så Klara fick verkligen jobba hårt för att få honom motiverad och det var inte lätt alla gånger!


Här är lillmatte både trött och uppgiven eftersom Gårdshunden var mer intresserad av att... ja... helst göra ingenting alls. Det kan vara svårt att motivera en vovve som är i princip helt ointresserad av godis. Men det gick till slutså efter att ha "lekt upp" honom lite så flög han över hinderna och genom tunnlarna som om han aldrig gjort annat!Nedanför campingen ligger stranden och den är såklart hundvänlig. Och eftersom vi har en vovve som ÄLSKAR att bada så fick vi givetvis tillbringa en del tid där.Det var en bit ut till vattnet och det var ganska långgrunt, men det spelar ju ingen roll när man har en Gårdshund  med 2 dm långa ben för det går att simma ändå.


Och han ville verkligen aldrig gå upp!
Barnen ville helst fånga krabbor i stället för att bada och Preben vill ju vara där det händer så han såg till att vara med i krabbfisket och hjälpte till att fånga (eller skrämma) räkor som bete.

Preben var fullständigt överlycklig!
Och efter så här mycket bad i saltvatten måste man gå hit:


Det här uppskattas av oss hundcampare! (kanske inte så mycket av hunden själv, dock...)

 Så här snyggt och fräscht var det inne i hundduschen!
 Och så här såg det ut med en Gårdshund på plats:Han klär i hunddusch...

Det har varit en jättehärlig semester på Södra Näs och vi kommer alldeles säkert att åka tillbaka dit fler gånger. Jag rekomenderar verkligen den här campingen till alla med hund, det är jätteskönt att semestra bland likasinnade. Dessutom är hundägare ett förbaskat trevligt folk!


RSS 2.0